Geert Mak over de val van De Muur

Het is twintig jaar na de val van de Berlijnse Muur. Op 9 november 1989 viel de Muur. Geert Mak geeft voor Studium Generale en het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) een lezing over de gevolgen van de val. Wat is er veranderd in Europa en hoe is Europa sindsdien veranderd?

In de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis en ingeleid door onze eigen burgemeester geeft hij een bevlogen verhaal. Zeven lessen die te leren zijn van de geschiedenis. We moeten hoop houden, niet pessimistisch zijn. Europa zit opnieuw even in een impasse maar uiteindelijk zal het goed komen.

Mak haalt een mooi verhaal aan over een ruzie met handgemeen op de redactie van NRC/Handelsblad naar aanleiding van een artikel van Anton Constandse over de inval van de Russen in Hongarije. "Europa moet geen zelfmoordacties doen" of iets dergelijks was de kop boven het artikel.

Bijzonder is zijn pleidooi als ex-PSP'er voor een Europees leger omdat we niet afhankelijk moeten zijn van het Amerikaanse leger. Toch maakt hij duidelijk waarom dat nodig zou zijn met een voorbeeld van de eenwording van Frankrijk waar in het Franse leger de man uit Lille kennis maakt met de man uit Marseille. Eigenlijk zijn alle landen in Europa ooit net zulke lappendekens geweest als Europa nu. De Republiek der Zeven Provincieën noemt Mak als soortgelijk samenstelsel van verschillende onderdelen.

Een mooi verhaal in een mooie zaal.

Reacties

Populaire posts