Röling: Misdaad bij Shakespeare

Weer een boek uit over Macbeth. Misdaad bij Shakespeare gaat over de criminologische betekenis van Macbeth zoals de ondertitel luidt. Een interessant werkje, geschreven met de figuur van Hitler en diens misdaden in het achterhoofd die toen dit boek geschreven werd nog maar pas van zijn troon was verstoten. Het meest verwonderlijke vond ik de constatering dat in de tijd van Macbeth het vermoorden van de koning door een neef helemaal geen misdaad was. In de periode van tweehonderd jaar waarin ook het stuk Macbeth speelt werden alle koningen vermoord door neven die hun plaats op de troon wilden veiligstellen. In de tijd van Shakespeare was het ondertussen gewoonte geworden dat koningen door erfopvolging in rechte lijn opgevolgd werden. De heksenvervolging was in volle gang en de koning had een boek geschreven over heksen en het gevaar daarvan. Ook had de koning Schotland en Engeland verenigd. Vandaar dat Shakespeare een stuk schreef dat de koning wel moest behagen.

Het grootste deel van het boek gaat over de psychologische gevolgen van de misdaden voor de hoofdpersonen. Macbeth kiest de weg van kwaad tot erger, hij begint met een moord die hij eigenlijk niet wil plegen op een manier die niet bij hem past, hij vermoordt de goede koning Duncan in zijn slaap. Maar daardoor kan hij niet meer slapen en hij verbaast zich over de grote hoeveelheid bloed die Duncan in zich heeft. Maar bloed leidt tot meer bloed, totdat hij uiteindelijk waadt in het bloed.

Op Lady Macbeth die in mijn bewerking het hoofdpersonage wordt heeft de stroom van moorden een ander effect. Zij is in het begin de keiharde en ijskoude en gaat tenslotte ten onder aan de werking van het geweten dat ze toch blijkt te bezitten. Slaapwandelend dwaalt ze door het kasteel en stort zich tenslotte van een van de torens van het kasteel.

Reacties

Populaire posts