Le conseguenze dell'amore

Omdat in de vakantie de theaters gesloten zijn is dit traditioneel mijn filmtijd. De bioscopen herhalen de highlights van het afgelopen seizoen en daar zitten altijd wel films tussen die ik graag nog eens wil zien. In Lantaren/Venster draait een selectie moderne Italiaanse films, in Cinerama eenzelfde soort selectie muziekfilms. Op woensdag gaan we naar Le conseguenze dell' amore, op zondag naar I'm not there.

Een man zit al acht jaar lang te wachten in de lobby van een Zwitsers hotel. Hij speelt een potje kaart met de buren en de eigenaar. Maar waarom hij daar zit blijft lang onduidelijk in deze mooie en trage Italiaanse film. “Ik ben niet frivool”, zegt de hoofdpersoon op een gegeven moment. “Alleen mijn naam is frivool, Titto di Girolamo.” Hij is keurig, zegt bijna niets, vertelt zijn geheimen niet aan de eigenaar van het hotel als die daar om vraagt. Hij is gescheiden, maar zijn volwassen kinderen willen niet met hem praten. Hij lijdt aan slapeloosheid en luistert 's nachts de buren af met een stethoscoop. Zijn dagen glijden in eenderheid voorbij. Zijn broer komt langs en vertrekt weer zonder dat hij een zinnig woord uit zijn zwijgzame broer heeft kunnen trekken. Het enige wat hij doet is hem attenderen op het meisje achter de bar, tot wie hij al twee jaar lang geen woord heeft gericht. Dan schrijft hij op een briefje: “Les voor de toekomst: onderschat nooit de gevolgen van de liefde.”
Het scenario zit ingenieus in elkaar. Allerlei lijntjes worden heel subtiel aan elkaar geknoopt. Het afluisteren van de buren, het achteroverdrukken van 10.000 dollar. Een geweldig acterende hoofdpersoon. De triomf van de liefde.

Reacties

Populaire posts