RO theater: Tocht

We zitten met zijn allen in een klein zaaltje in het RO theater-gebouw. Op tuinstoelen en op caféstoelen. Aan één wand is een keukenblok bevestigd, daarnaast links staat een grote groep kooien en hokken, een andere wand heeft een stukje fotowand met een dressoir, ergens staat een bed waarop een hond ligt en er is een deur en een pickupmeubel. We zijn op bezoek bij Margot die een dierenopvang beheert. Het is bijna Pasen en ze verwacht veel bezoek. Het liefst van al is haar Jannika, haar kleindochter. Pasen is een moeilijke tijd voor Margot, want bijna alle door haar geliefde personen zijn op of rond Pasen overleden. Haar man Piet, haar dochter Trees. Ze moet loslaten, heeft daarvoor een cursus gevolgd, maar het wil nog steeds niet goed lukken.

Het stuk wordt gespeeld door Arjan Ederveen, die de tekst schreef, en Jack Wouterse. Ze komen samen op als een soort Snip-en-Snap, twee vrouwen in rokken en gelijke blouses. In de eerste scène zijn ze allebei Margot, in een droom van Margot/Arjan, daarna speelt Jack de vriendin Bets. Het stuk gaat over dementie, herinneringen, verlies. Er spelen maar liefst drie honden mee, een klein meisje, een haas en een figurant.

Het is een indrukwekkende voorstelling. Het begint bijna als cabaret maar allengs wordt het steeds ontroerender. Afwisselend zijn er droomscènes zoals de beginscènes en scènes uit het leven van Margot. Margot heeft het zwaar. Alles wat ze niet mag vergeten staat op briefjes die opgehangen zijn op de verschillende wanden. Het begint grappig en het stuk eindigt als een smartlap, als de kleindochter toch niet komt met de Pasen.

Reacties

Populaire posts