Ian McEwan: The Cement Garden

Het is lang geleden dat ik een boek van Ian McEwan heb gelezen. Zijn debuut en zijn tweede bundel verhalen zijn volgens mij het enige, en dat was in de tijd dat deze boeken in het Nederlands vertaald uitkwamen. Ook zag ik de filmversie van het boek The Comfort of Strangers met Kevin Kline en Kevin Spacey. Een spannende thriller met een intrigerend thema. In hoeverre kun je een toevallige ontmoeting met een vreemd echtpaar vertrouwen?

Dit boek, The Cement Garden, gaat over een gezin waarvan de vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, in korte tijd plotseling wees worden. Daarna moeten ze alleen verder, of moeten dat niet, maar ze doen het wel. De ik-figuur is Jack, een puber waarbij de hormonen door het lichaam vliegen en die heftig onanerend door het leven gaat. De leiding van het ouderloze gezin wordt in eerste instantie op haar genomen door de oudste dochter. Zij neemt na het overlijden van de moeder de moederrol over. Het jongste kind, ook een jongetje, valt terug in een babyrol nadat het eerst regelmatig in vrouwenkleding rondliep. De overleden moeder wordt verstopt in een bak cement zodat de vier weeskinderen niet door de kinderbescherming uit huis worden gezet en in pleeggezinnen geplaatst.

De kinderen leidden een afgezonderd leven in het grote huis en hebben weinig contact met andere bewoners van de wijk. De oudste dochter heeft een vriendje dat ze mee naar huis neemt en de jongste zoon heeft een vriendje waar hij mee speelt. Maar verder is het een gesloten wereld. Het vriendje van de oudste dochter is degeen die de cocon waarin het ouderloze gezinnetje leeft, openbreekt als hij ontdekt wat er met het gezin aan de hand is, of wat hij denkt dat er in het gezin aan de hand is.

Vanuit het oogpunt van Jack wordt het verhaal stukje bij beetje verteld, beginnend met de regel dat hij niet verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Een regel die je onmiddellijk op het verkeerde been zet. Waarvoor is deze Jack dan wel verantwoordelijk?
Een geweldig boek!

Reacties

Populaire posts