De laatste dagen van Emma Blank

De nieuwste film van Alex van Warmerdam heet De laatste dagen van Emma Blank en is een filmversie van het theaterstuk Adel Blank. Waarom Adel nu Emma heet is me niet duidelijk. Het is hetzelfde verhaal, alleen bijna alle acteurs zijn andere acteurs dan in het theater. In de theaterversie speelde Alex van Warmerdam zelf niet mee, hier speelt hij Theo, de hond. Zijn vrouw Annet Malherbe speelt in beide versies dezelfde rol, die van Bella.

Van te voren ben ik huiverig om de film te gaan zien. Omdat Ober me tegenviel en omdat de theaterversie geweldig was, met een topcast bestaande uit o.a. Jacob Derwig, Halina Reijn, Jaap Spijkers, Sylvia Poorta en Peter Blok. Sommige acteurs en actrices vind ik in de film beduidend minder. Andere acteurs zijn gewoon anders. Marlies Heuer heeft in de titelrol een ijzige kilte die Sylvia Poorta niet had. In de theaterversie sloeg het gevoel van antipathie jegens mevrouw Blank ergens halverwege de voorstelling om in sympathie, in de film is geen enkel sympathiek personage te ontdekken.

Het grimmige van de eerdere films keert ook in deze film terug. Als altijd gecombineerd met veel humor. Mijn favorieten blijven De Noorderlingen en Kleine Teun, maar ook dit is een goede Van Warmerdam en veel beter dan de vorige. De enige die ik nog nooit gezien heb is nu nog De Jurk, maar die heb ik bij mijn zangworkshop van Vincent van Warmerdam cadeau gekregen en kan ik eindelijk ook eens gaan kijken.

Reacties

Populaire posts