Kobo Abe: Toverkrijt

Een bundeltje met korte verhalen van de schrijver van De vrouw in het zand, Kobo Abe. Toverkrijt, het titelverhaal gaat over een schilder die met een krijtje op de muur tekent. Wat hij tekent wordt werkelijkheid. Hij is arm dus blij met het heerlijk sappige fruit dat hij tekent en vervolgens opeet. Alles gaat goed tot hij verlangt naar een vrouw. Net als in de bijbel gaat het mis als de vrouw ten tonele komt.

Het zijn korte absurde verhaaltjes die doen denken aan het werk van Kafka. Een arme zwerver zoekt een slaapplaats voor de nacht. Overal wordt hij de deur gewezen. Dan verandert hij langzamerhand in een rode cocon. Iemand anders verandert in een stok en wordt vervolgens geanalyseerd door een professor en zijn twee studenten. Deze verhalen hebben iets van een droom of een nachtmerrie in het geval van de stok.

In het laatste en langste verhaal vindt een man een lijk in de gang van zijn appartement. Hij is bang dat hij van een misdaad beschuldigd zal worden en verzint allerlei manieren om van het lijk af te komen. Dit verhaal speelt zich bijna helemaal in het hoofd van de hoofdpersoon af.

Het enige verhaal dat me minder aansprak is Het verhoor van Aesopus. Moeilijk te volgen en het heeft niet de bijzondere sfeer van de andere vier.

Al met al een bundel met intrigerende verhalen. Jammer dat er op dit moment in de Nederlandse taal niets meer leverbaar is (behalve tweedehands) van deze zo belangrijke Japanse schrijver.

Reacties

Populaire posts