Jan Decorte/Bloet/Black Box Revelation: Stand down

Copyright: Danny Willems
Eén keer per jaar in december bezoekt Jan Decorte samen met zijn vrouw Sigrid Vinks de Rotterdamse Schouwburg om er een voorstellng te spelen. Meestal tezamen met een aantal bevriende toneelspelers, de laatste jaren vaak van Comp Marius. Meestal zijn dit door hemzelf bewerkte klassiekers, vaak van Shakespeare. Vorig jaar deden ze Othello onder de titel 'ne Swarte. Een ontroerende voorstelling die werd ingeleid door een korte monoloog van Jan Decorte over een gebeurtenis uit zijn jeugd op school.

Het lijkt of Jan Decorte daarmee de smaak te pakken had, want deze nieuwe  voorstelling, Stand Down, bestaat grotendeels uit verhalen uit het leven van Jan Decorte. Daarmee is het een breuk in zijn repertoire. Hij vertelt openhartig over zijn jeugd, over zijn ontluikende seksualiteit, over zijn depressies, over zijn ontmoeting en over de eerste keer seks met Sigrid Vinks, zijn levenspartner sinds 1979. Als geheugensteun liggen voor hem een drietal vellen papier met de te behandelen onderwerpen. Als zijn geheugen even te kort schiet schiet Sigrid hem te hulp. Zijn autobiografische verhalen worden afgewisseld met indrukwekkende blote dans van Sigrid en prachtige nieuwe songs van de band Black Box Revelation. Een tweekoppige band met een zanger/gitarist en een drummer.

Aan het begin van de voorstelling hoopt Jan dat we aan het einde van de voorstelling vrienden zullen zijn. Wij, het publiek, en hij. Dat we nog eens aan hem zullen denken. De kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg is halfvol. Met grotendeels ouderen die hem al langer gedurende zijn lange carrière volgen. Daarom denk ik dat de meeste van de bezoekers al reeds vrienden van Jan Decorte zijn.

Al met al een bijzonder leven en een bijzondere voorstelling.

Reacties

Populaire posts