Banana Yoshimoto: N.P

Een bijzonder vreemd boek met een uitermate lelijk omslag, dat is N.P. van Banana Yoshimoto. Tijdens een broeierige zomer komt de hoofdpersoon, Kazani Kano, een jonge studente, in contact met de tweeling Otohiko en Saki, broer en zus, leeftijdgenoten van haar en kinderen van de schrijver van het boek N.P. dat 97 korte verhalen bevat. De schrijver er van, Sarao Takasi, gescheiden van zijn vrouw, is vertrokken naar de Verenigde Staten en heeft dit boek in het Engels geschreven. Daarna heeft hij zelfmoord gepleegd.

De studente Kazani heeft een verhouding gehad met een oudere man, haar docent Shoji, die de verhalen heeft geprobeerd in het Japans te vertalen. Maar iedereen die heeft geprobeerd een vertaling te maken heeft eveneens zelfmoord gepleegd, dus ook Shoji.

Vanwege deze lugubere voorgeschiedenis hangt er voortdurend een dreiging over de personages. Wie gaat er uiteindelijk zelfmoord plegen? Dit lijkt een bijna onafwendbaar noodlot. Alles speelt zich af in een hete zomer en wordt nog gecompliceerder en erotischer als de halfzus van de tweeling opduikt, Sui.

Deze vier jonge mensen draaien voortdurend om elkaar heen in een sfeer van lesbische liefde, incest en (zelf)moord. Het vreemde is dat Kazani ondanks alles toch steeds een optimistische gemoed blijft houden, ze geniet van de warmte van de zomer, het licht van de zon, de zware regen- en onweersbuien die door Banana Yoshimoto mooi beschreven worden.

Zoals ik in de eerste regel al zei: een bijzonder boek, de moeite van het lezen zeker waard.

Reacties

Populaire posts