Herman Koch: Makkelijk leven

Eigenlijk is het boekenweekgeschenk dat Herman Koch schreef een uitgestelde grap. Zwarte humor weliswaar, maar één lang uitgesponnen grap. Aan het begin schrijft Tom, de verteller, dat hij rijk is geworden met het schrijven van een zelfhulpboek, Makkelijk leven. Dezelfde titel als het geschenk dat wij in de hand hebben. De elf tips die in zijn zelfhulpboek staan passen makkelijk op één A4-tje. Als schrijver zou je de lezers gemakkelijk zo'n A4-tje met tips kunnen geven maar om er een boek van te maken moet je het aankleden met uitleg en voorbeelden. Om er op die manier 300 pagina's van te maken en er wat aan te verdienen. Tom belooft ons op de laatste pagina alle tips te geven, gratis en voor niets, als extraatje.

Precies zo is het met dit boek. De grap kan gemakkelijk in elf regels worden verteld. Maar wordt aangekleed met uitleg, reflecties en voorbeelden. Tijdens een verjaardagsfeestje van Julia staat opeens een van hun schoondochters voor de deur. Hanna, de schoondochter die getrouwd is met Tom's lievelingszoon. De andere zoon is geemigreerd en buiten beeld geraakt. Aan Hanna hebben Tom en Julia op zijn zachtst gezegd een hekel. Maar Tom is over de schreef gegaan, en heeft dit vaker gedaan. Wat moet de vader doen? Ingrijpen of de zaken op zijn beloop laten? Dat is de intrigerende premisse waarmee het boek na een korte inleiding van start gaat.

Een grappig boek, een beetje een niemandalletje. Lees je een dagje met ons mee? vraagt de boekenlegger met daarop een foto van Herman Koch als conducteur. Dat is een goede omschrijving van dit boek dat ik op 1 april, de dag van de grap, tussen Groningen en Amersfoort uitlas: treinlectuur.

Reacties

Populaire posts