Het Zuidelijk Toneel: Macbeth

Een nieuwe visie op Macbeth, een gemoderniseerde versie, gesitueerd in het heden. Dat belooft de flyer van Macbeth van HZT, van het door Lucas de Man geregisseerde en bewerkte Shakespeare-stuk. Het korste stuk van Shakespeare, en mijn lievelingsstuk. Grimmig, met antipathieke hoofdrolspelers. De titelheld komt als oorlogsheld van het slagveld maar ontwikkelt zich al snel tot moordenaar, dictator en tiran. In de versie van De Man zijn Macbeth en Lady Macbeth de ouders van een gesneuvelde zoon, omgekomen in precies dezelfde oorlog die zijn vader tot een held gemaakt heeft. Bij het nieuws van de dood van zijn kind maakt Macbeth uit wraak een heel dorp met de grond gelijk, met vrouwen en kinderen en al. Een oorlogsmisdaad die hem in zijn latere leven blijft achtervolgen. Toch komt Macbeth in het begin van het stuk over als een gevoelig persoon, een lijdend persoon, een vader die zijn kind heeft verloren. Maar die tegelijk niet meer in staat is tot liefde. Waar zijn vrouw dan weer over klaagt.

De setting is zoals gezegd modern. Voorop het toneel, nog voor het speelvlak, is een jongen bezig een modelvliegtuig in elkaar te zetten. Een straaljager. Bij aanvang, als het publiek de zaal binnenkomt, zit zijn vader bij hem. De echte handeling start in een televisiestudio waar Macbeth en Banquo tijdens het wachten tot ze aan de beurt zijn in een talkshow, stemmen horen die hun vertellen dat Macbeth eerst gouverneur en later koning zal worden, maar zijn nakomelingen niet. Banquo's nageslacht zal de troon overnemen. Tijdens de talkshow komt dan het nieuws dat het eerste deel van de voorspelling is uitgekomen. Macbeth is benoemd tot gouverneur van de opstandige gebieden.

Ik zal niet verklappen hoe deze versie van Macbeth afloopt, want die verschilt wezenlijk van het origineel. Maar het is een intrigerend einde. 

Reacties

Populaire posts