Generale Oost: Turing

In het kleine theater van Onafhankelijk Toneel waar ik tot nu toe nooit eerder was geweest, speelt Lowie van Oers van Generale Oost de voorstelling Turing. Gebaseerd op zijn eigen levensverhaal en op dat van de wereldberoemde wiskundige Alan Turing. De man die de enigmacode wist te breken, de geheime code die de Duitsers gebruikten in de Tweede Wereldoorlog, met behulp van de zogenaamde Turing-machine, de voorloper van de computer. Daarnaast is Alan Turing niet alleen bekend van de Turing-test, een test waarmee je een mens kunt onderscheiden van een computer, maar ook door de film die over zijn leven werd gemaakt, The Imitation Game.

Lowie van Oers is een jonge acteur die voorbestemd leek om net als Turing wiskundige te worden. In de voorstelling mengt hij feit en fictie over zijn eigen leven met feiten uit het leven van Turing. Hij springt met groot gemak heen en weer in de tijd, dan weer is hij een klein jongetje dat praat met zijn moeder, dan weer is hij scholier of student. Hij is een bijzonder kind, zonder zich te verkleden beweegt hij zich op een gekostumeerd kinderfeestje want hij is een robot die niet van een mens te onderscheiden is.  Als nerdy toneelschoolstudent vraagt hij zich af of hij de rol van Hamlet beter zou kunnen spelen als hij een precieze plattegrond zou hebben van kasteel Elsinore waar het stuk zich afspeelt.

Halverwege de voorstelling trekt hij met twee kabels een geel achterdoek omhoog en verandert hij van Lowie in Alan en vertelt dan diens levensverhaal. Mooi theatraal effect.

Het bijzonder knappe aan de voorstelling is dat Lowie van Oers' verhaal voortdurend heen en weer springt in tijd en plaats zonder dat dat onduidelijk of minder helder wordt. Hij neemt je mee en je leeft met hem mee op zijn zoektocht naar volwassenheid en naar wat hij wil worden en zijn. Een wiskundige of acteur. Een prestatie van formaat.

Te zien

Turing is nog te zien in theater Het Hof in Arnhem van 11 t/m 14 mei
The Imitation Game met Benedict Cumberbatch als Alan Turing is te zien in de Open Air Cinema op de Erasmus Universiteit Rotterdam op maandag 9 mei
De Turing test komt voor in de film Blade Runner 

Reacties

Populaire posts