De Mexicaanse Hond: Het Gelukzalige

Een voorstelling over een vennootschap van dieven, of eigenlijk een voorstelling die nergens over gaat, dat is Het Gelukzalige, het nieuwe stuk van Alex van Warmerdam bij zijn gezelschap De Mexicaanse Hond.

Drie mannen en één vrouw gaan iedere ochtend op dievenpad en leveren 's avonds de buit in bij de bazin, Brouwer (Annet Malherbe), die zelf niet meer de straat op gaat. Alles is toegestaan aan de bendeleden, inclusief seks met dieren, behalve liefde. Liefde is verboden. Alles lijkt goed te gaan tot het zusje (Eva van der Post) van Hensen (Eva van Wijdeven) op komt dagen en vraagt om toegelaten te worden tot de vennootschap. Dat loopt uit op moeilijkheden en uiteindelijk tot de dood van één van de bendeleden en van de indringster.

Het toneelbeeld en ook de muziek is prachtig zoals we van Alex van Warmerdam gewend zijn. Ook zijn er prachtige scènes zoals die waarin alle spelers een nogal wonderlijk gebed uitspreken. Van tijd tot tijd wordt een wit doek neergelaten voor een schaduwspel waarop de erotische pornofantasieën van Van Henegouwen (Tom de Wispelaere) te zien zijn.

Er is veel te lachen en de voorstelling verveelt nergens maar heeft de diepgang van een dubbeltje. Nergens wordt het echt spannend omdat de personages uit bordkarton gezaagd lijken. Het absurde van het stuk is ver verwijderd van de werkelijkheid. Daardoor leef je niet mee met de personages. Als in een verhaal van Donald Duck is de situatie aan het einde precies hetzelfde als aan het begin.

Dat is het: een goed gemaakt stripverhaal.

Te zien

Het Gelukzalige is dit weekeinde nog te zien in de Stadsschouwburg Utrecht.

Reacties

Populaire posts