Rutger en Walter: Uebermensch

Twee mannen aan een tafel. Discussiërend over de vraag hoe je een übermensch wordt. En wat een übermensch is. De twee mannen zijn neven van elkaar. De ene studeerde filosofie en biomedische wetenschappen, de ander Nederlands. Samen zaten ze tijdens hun studietijd aan hetzelfde tafeltje als waaraan zij nu de voorstelling spelen. Althans dat zeggen ze. Want bij theater weet je het maar nooit.

Maar waar ze over discussiëren dat zijn echte zaken. Over abortus bijvoorbeeld en de leeftijd waarop je een abortus mag uitvoeren. In de tijd van de Spartanen mocht je nog tot het tweede levensjaar zeggen dat je een kind niet wilde en kon dat dan vervolgens over de stadsmuur werpen. Voor je tweede levensjaar was je immers nog geen mens. Waarmee ze laten zien hoe arbitrair de grens is waarvoor en waarna je een mens bent.

Op een zelfde manier wordt gepraat over extensies van het menselijk lichaam. Er wordt gesproken over Adolf Hitler en over Zarathoestra en Nietschze. Hitler probeerde door mensen op de volgens hem juiste wijze te kruisen übermenschen te scheppen. Wij doen nu misschien wel hetzelfde met behulp van vruchtwaterpuncties. Belangrijke vragen over de maakbaarheid van de mens die door de beide heren op een luchtige manier en met veel humor worden behandeld.

Met de verschillen in karakter en opleiding wordt op een grappige manier de draak gestoken. Tegelijk is aan de voorstelling een diepgaand onderzoek vooraf gegaan waarvan Rutger en Walter verslag doen op hun blog.

Een mooie voorstelling die ergens over gaat. Nieuwsgierig? Op de Erasmus Universiteit spelen Rutger en Walter de voorstelling nogmaals in Rotterdam op woensdag 9 maart aanstaande om 20.00 uur in het Erasmus Paviljoen. Het weblog van Rutger en Walter kun je lezen op: http://www.rutgerenwalter.nl

Reacties

Populaire posts