De Mug met de Gouden Tand: Sinaasappelstraat

Joan Nederlof is Mien van Dam, haar oma uit de Sinaasappelstraat in Den Haag. Een echte socialiste in hart en nieren en van de oude stempel. Omdat Joan het niet meer weet en zich zorgen maakt over de staat van de democratie roept ze haar oma op uit het hiernamaals. Mien moet haar te hulp schieten.

Gebaseerd op de ideeën van Alexis de Toqueville die de slechte kanten van de democratie onderzocht speelt Joan Nederlof een prachtige solo of eigenlijk bijna een duet. Want ze speelt zowel zichzelf als Mien van Dam en ze doet dat op weergaloze en onnavolgbare wijze. Soms denk je bijna dat er twee vrouwen op het podium staan zo snel switcht ze in haar spel van het ene naar het andere karakter. Ik moest denken aan U bent mijn moeder van Joop Admiraal. Net als die voorstelling is dit hogeschoolacteren.

Maar het is niet alleen fantastisch acteren, de voorstelling heeft ook inhoud. Wat gebeurt er als we al onze verantwoordelijkheden overdragen aan de door ons gekozen volksvertegenwoordigers? Waarna we op het persoonlijke vlak alleen nog aan onszelf denken en niet meer in staat zijn sociaal te zijn. Dit is het eerste deel van een trilogie over de stand van de democratie en doet verlangen naar het volgende deel.

Reacties

Populaire posts