BOG: God

Vier mensen staan op een rij voor een wit doek. Drie vrouwen en rechts één man. Het zijn de vier acteurs van theatergroep Bog en ze discussiëren. Met elkaar en met ons, alhoewel het publiek geen antwoord geeft als hen iets wordt gevraagd. Ze spreken over de zin van alles, over het waarom en over god. Wat de gebeurtenissen in het stuk betreft is hiermee zo'n beetje alles wel gezegd. Behalve dat tegen het einde het spreken even over gaat in een soort zing-spreken of rappen en dat het witte doek naar beneden valt.

Eigenlijk is het geen theaterstuk maar een ingestudeerde en daarmee getheatraliseerde discussie over het fenomeen god. Fascinerend is het zeker. Ook de manier waarop het stuk tot stand is gekomen. Met medewerking van fans of leden van Bog, dat zijn er zo'n 350. Aan hen is een aantal vragen gesteld over wat god voor hen betekend, wat god is en deze ideeën zijn in de voorstelling verwerkt. Daarna is er nog een regisseur geweest die er naar gekeken heeft (Erik Whien).

Een voorstelling moeilijk te omschrijven en moeilijk om weer te geven waarom het zo boeit maar waardoor je gaat nadenken over je eigen ideeën over god, het hiernamaals en de bedoeling van alles. Niet dat mijn ideeën hierover danig veranderd zijn maar het is altijd goed er bij stil te staan en om je gedachten te scherpen.

Reacties

Populaire posts