Oranjegekte

Of de Oranjegekte niet is doorgeslagen is vandaag de vraag op Radio 1. Het antwoord lijkt me overduidelijk en een volmondig ja te zijn. Als zelfs de NRC Next in een editie van 32 pagina's daarvan een kwart wijdt aan het WK-voetbal op een dag nadat het Nederlands elftal niet heeft gespeeld, nee, erger nog, dat er zelfs helemaal geen wedstrijd is gespeeld, dan is er toch wel iets aan de hand. Het blad opent met openlijke en onvervalste oorlogsretoriek,we moeten 1648 nog maar eens overdoen toen we Spanjaarden versloegen na tachtig jaar oorlog.

Over de kabinetsformatie is blijkbaar al helemaal niets meer te melden, die parlementariërs zitten waarschijnlijk ook allemaal alleen maar aan een Oranje-overwinning te denken en zijn absoluut niet bezig met het formeren van een nieuwe regering. Hirsch Ballin is wel op de radio, maar weet niet meer te melden dan dat er geen nationale feestdag komt als Oranje wint. Een nationale feestdag, dat moest er ook nog bijkomen, dat zou de gekte helemaal compleet maken.

Gelukkig stond er vandaag toch een file naar het Zuiden en gaan de Nederlanders toch nog gewoon op vakantie. Als ze tenminste niet per auto naar Zuid-Afrika afreizen omdat er geen kaartjes voor het vliegtuig meer te krijgen zijn. Maar in dat geval zijn ze veel te laat vertrokken, dus die mogelijkheid kunnen we vergeten.

In NRC Next wel een aardig artikel over de vorige WK-finales waarbij Nederland betrokken was, in 1974 en 1978. Op de radio vergelijkt een wetenschapper ons oranje gedrag met een vorm van carnaval en het feesten op straat hebben we afgekeken van het buitenland. Ik herinner me nog goed een overwinning van het Turkse elftal tijdens een EK toen ik geen tram meer kon vinden op het Hofplein en noodgedwongen de metro moest nemen.

En er is natuurlijk de voorspelling van octopus Paul, dat we deze finale helemaal niet gaan winnen. We mogen natuurlijk heel blij zijn dat we als klein land zo ver gekomen zijn, dat is reuze knap, en voetbal interesseert mij in ieder geval geen zier, maar we moeten de huid van de beer niet verkopen voordat die geschoten is. De Russische beer wisten we in 1988 te verslaan, maar kan de Nederlandsche leeuw de Spaanse stier aan?

Reacties

Anoniem zei…
ik vind die octopus die door alle media tot de 101 van nos aan toe wordt gemeld wel het absolute dieptepunt van de journalistiek

Populaire posts