Rotheater: Het begint vandaag

Het Rotheater speelt de voorstelling Het begint vandaag in de Lokale Cultuur Centra van Rotterdam. Een experiment. Lang geleden waren al voorstellingen van het Ro in de wijkgebouwen te zien zoals Keefman met Jack Wouterse en De vrouw die tegen deuren aanliep met Esther Scheldwacht, maar nu doen ze een nieuwe poging met dit stuk van de veelbelovende Belgische regisseur Jef van Gestel.

Een geslaagde poging want Het begint vandaag is een mooie voorstelling die goed past in de setting van een wijkgebouw. Het publiek bestaat uit oudere dames, jonge meisjes, weinig mannen en weinig allochtoon. Het geniet van de mengeling van volkstheater en vormingstoneel dat het stuk is. Het hoofd van de kleuterschool van Teutereweutere heeft problemen met de Mama met de Lange Jas, de moeder van Leonie. Die komt haar kind elke dag te laat of niet ophalen. Alleen Lukas Smolders die het hoofd speelt, dat toevallig ook Lukas heet, speelt maar één rol, de andere drie acteurs spelen de overige rollen. Een sociaal drama met noodlottig einde waaruit blijkt hoe moeilijk het is de problemen van de armere bevolkingsgroepen te proberen op te lossen. Hoe goed het schoolhoofd het ook bedoelt en probeert, uiteindelijk loopt het slecht af met De Mama met de Lange Jas en haar dochter Leonie.

De spelers spelen vet aangezet en overdreven en houden het licht. De rollen zijn karikaturen maar geven een helder beeld van de maatschappij en de hopeloosheid om oplossingen te vinden. Het is een korte voorstelling van ca. 50 minuten en het publiek geniet overduidelijk en leeft tegelijk mee. Net als ik. Ik ben blij dat ik de moeite heb genomen het Rotheater in de wijk op te zoeken.

Reacties

Populaire posts