Operaweekend (2): Opera bij ons thuis


De huiskamer zit helemaal vol. Vlak voor de start van het operaconcert vallen buiten grote hagelstenen naar beneden en vlucht iedereen naar binnen. Ongeveer vijfentwintig man zitten opgepropt in onze huiskamer. Tijdens het concert gaat het ook nog eens onweren maar aan het einde schijnt de zon alweer heet op onze ruggen. Net als in de operamuziek worden we heen en weer geslingerd van het ene uiterste naar het andere.

Net als twee jaar geleden is er in het kader van de Operadagen Rotterdam een operaconcert bij ons thuis. Waren het toen twee jonge dames, ditmaal is het één wat oudere dame, de mezzo-sopraan Ariane Kievits, begeleidt door Caecilia Boschman op de piano. Samen brengen zij Drama op Pocketformaat onder de naam Opera Piccola. Een korte reis van iets meer dan een uur door de geschiedenis van de opera.

Net als twee jaar zijn we weer hevig onder de indruk. Het is een ander programma, een andere stem en na vorige keer zijn we enigszins voorbereid op wat we kunnen verwachten maar ook dit keer is het weer ontroerend en indrukwekkend. We gaan van Orpheus van Glück naar uiteindelijk tijdens de toegift terug naar de habanera uit Carmen van Bizet, via Ariadne op Naxos en Samson en Delila.

Naast concert is het tevens een inleiding in de wereld van de opera. Ariane legt uit dat mezzo-sopranen meestal heksen zijn, slechte vrouwen, of moeders. De sopranen zijn de lieve prinsessen en hoe lager de stem hoe slechter het karakter. Het thema van het programma is de onmogelijke liefde in de opera. Iets wat we de volgende dag bij Opera OT nog zullen tegenkomen.

We willen in ieder geval graag volgend jaar weer zo'n mooi operaprogramma bij ons thuis.

Reacties

Populaire posts