Guy de Maupassant: La petite Roque


De verhalenbundel La petite Roque van Guy de Maupassant bevat negen verhalen waarvan het eerste, het titelverhaal, en het laatste, Le père Amable, de langsten zijn. De zeven verhalen daartussen zijn mooie kleine schetsen van het leven in Frankrijk aan het einde van de negentiende eeuw. In het titelverhaal vindt de postbode van een klein dorp in Normandië het naakte lichaam van een jong meisje vlakbij het landgoed van de burgemeester. Hij waarschuwt de burgemeester en al snel is het hele dorp in rep en roer. Het kan niet anders dan dat een vreemdeling deze brute misdaad heeft gepleegd want in het dorp is niemand tot zoiets slechts in staat. Naspeuringen worden gedaan maar zonder resultaat. Het is weliswaar geen detective maar het heeft geen zin te verklappen hoe de misdadiger uiteindelijk toch zijn gerechte straf niet ontloopt.

Het laatste verhaal lijkt meer op Zola dan op Guy de Maupassant. Het is een dramatisch en realistisch verhaal met tragische afloop op het boerenland. De hoofdpersonen spreken met zwaar dialect. Het is een typisch noodlotsverhaal. De vader Amable uit de titel wil niet dat zijn zoon met het meisje van zijn keuze trouwt omdat ze al een kind van een ander heeft, en tenslotte loopt alles mis. De zoon sterft, zijn weduwe knoopt hernieuwde banden aan met de vader van haar zoontje en tenslotte knoopt de vader zichzelf op.

Daar tussenin staan mooie verhalen over een liefde die nooit geconsumeerd wordt, het tragische bijna documentaire verhaal over een dienstbode die haar baby heeft vermoord, het levenseinde van een vroeger beroemde actrice en het er uit springende verhaal over een kluizenaar en de geschiedenis die tot zijn zelfverkozen eenzaamheid heeft geleid.

Het boek nodigt uit om alle verhalen van De Maupassant toch ooit eens te lezen. Hij hoort met Tsjechov uit Rusland, Somerset Maugham uit Engeland, Pirandello uit Italië, Kawabata uit Japan en Carver uit Amerika tot de beste verhalenvertellers aller tijden.

Reacties

Populaire posts