Ondervraging

Dokter Kees, mijn dramaturg ondervraagt me donderdagavond streng over mijn plannen met De Mooie Onbekende. Terecht. Het zet me aan het denken. Er zijn nog veel vraagtekens. Waarom gaat de Onbekende terug naar het plaatsje waar ze zo onheus is behandelt? Wat is haar motief? Is het niet beter om zoals haar aanstaande echtgenoot suggereert het verleden te laten rusten?

Mijn gesprek met Dokter Kees gaat op zondag door met Mijn Vormgeefster. Ook zij heeft vele vragen en ook vele antwoorden. Niet met alle antwoorden ben ik het eens maar ook zij zet me aan het denken. Is het mogelijk om het Joodse aspect helemaal uit het stuk weg te laten zoals Dokter Kees en ik in eerste instantie hebben gedaan. Ligt niet daar het geheim van de terugkeer van De Mooie Onbekende?

De vraag die er nog ligt is de volgende: wat is mijn fascinatie met geweld? Het spreekwoord zegt: wat u niet wilt dat u geschiedt doet dat ook een ander niet. De Mooie Onbekende maakt in het laatste bedrijf gebruik van de middelen die ze in het eerste bedrijf verafschuwt.

Reacties

Populaire posts