Grazia Deledda: De oude uit de bergen

In de week voordat ik naar Sardinië vertrek en als voorbereiding op de reis lees ik De Oude Uit De Bergen van Nobelprijswinnaar Grazia Deledda. Het is een echte ouderwetse streekroman over een jongeman, Melchior Carta, die verliefd is op zijn nicht en voorbestemd om met haar te trouwen. Tot het moment dat deze Paska Carta ontdekt dat ze erg mooi is en zich ontwikkelt tot een echte femme fatale. Ze maakt het uit met Melchior en brengt alle mannen het hoofd op hol. Haar bazen, Basilio, de knecht van Melchior Carta, en vele anderen.

Het zijn ruwe mannen daar in de bergen rond Nuoro waar ze hun geiten en schapen hoeden, op de Monte Ortobene. Het verhaal speelt zich af rond een aantal hoogtijdagen in het winterseizoen en tijdens één van deze feesten wordt Melchior zo woedend op Paska dat hij vanuit de bossen van waaruit hij haar heeft zitten bespieden, op haar toeloopt en haar slaat. Paska zint op wraak en die neemt ze ook.

Titelpersonage van het boek is de oude Zia Pietro, de vader van Melchior, en met de dood van hem eindigt het boek vrij plotseling maar ontroerend. Basilio die een pion is geweest in het spel van de gevaarlijke vrouw Paska, voelt zich schuldig aan de dood van de oude man en met zijn tranen eindigt het boek.

Mooi is dat wat er niet verteld wordt maar gesuggereerd. Daarmee onderscheidt het boek zich van de ordinaire streekroman en daaruit blijkt de kunde van de schrijfster. Onterecht vergeten in Nederland, hoewel dit boek nog in 2006 in Nederlandse vertaling is verschenen, had ik nog nooit van haar gehoord.

Reacties

Populaire posts