Koken zonder kopzorgen

Menu 246
Gevulde paprika's met rijst, tomatensla

Sinaasappel


4 personen

GEVULDE PAPRIKA’S MET RIJST

bereidingstijd: 30 minuten


4 grote groene paprika's / 2 theelepeltjes boter / 400 gram mager rundergehakt / versgemalen zwarte peper / zout / 1 klein fijngesnipperd uitje / 12 fijngehakte zwarte olijven / 2 eetlepels fijngehakte peterselie / 1 eetiepel fijngehakte bieslook / 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas / 2 eetlepels rozijnen / 3 eetlepels olijfolie 4 ansjovisfilets 4 plakjes tomaat / 250 gram langkorrelrijst / 2 eetlepels tomatenpuree 1/2 liter of iets meer kippebouillon


Snijd de kapjes van de paprika's. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Zet de paprika's 5 minuten in een pan met kokend water, waaraan wat zout en 1 eetlepel olijfolie is toegevoegd. Laat ze vervolgens goed uitlekken. Leg onder in de paprika's een theelepel boter. Verhit in een koekepan 2 eetlepels olijfolie. Fruit hierin eerst het uitje glazig. Doe dan het rundergehakt erbij en bak dit kruimelig. Neem de pan van het vuur en meng de olijven, rozijnen, peterselie, bieslook, peper, zout en de geraspte kaas erdoor. Vul de paprika's met dit mengsel. Leg op elke paprika een ansjovisfilet en een plakje tomaat. Roer de tomatenpuree los met een halve liter bouillon. Doe de rijst in een ruime pan en roer de tomatenbouillon door de rijst. Zet de paprika's rechtop in de rijst. Giet er zo veel bouillon overheen dat de rijst 1 vingerkootje onder staat Doe het deksel op de pan en laat het vocht aan de kook komen. Als de stoom onder het deksel uit komt, het vuur op z'n allerlaagst zetten en in ongeveer 20 minuten gaar laten worden. Dien meteen op.

Uit: Berthe Meijer, Koken zonder kopzorgen, pag.282. Dit is ongeveer mijn lievelingskookboek en dit gerecht heb ik gisteren voor het eerst klaargemaakt. De rijst was in twintig minuten net niet helemaal gaar, maar misschien iets te weinig water gebruikt. De gerechten zijn verdeeld over de twaalf maanden, zijn zonder plaatjes en makkelijk en moeilijk staat door elkaar en alles is even lekker. Op de foto: Berthe Meijer zelf in 1995, achterop de vernieuwde herdruk van dit boek uit 1980.

Reacties

Populaire posts