Oostpool: Fresh Young Gods

In dezelfde week dat het me niet lukt de uitverkochte voorstelling Socrates binnen te komen, probeer ik het nog eens bij Fresh Young Gods van Oostpool. Ook al uitverkocht, net als A soft play, de vorige voorstelling die ik in de schouwburg zag, en net als Fountainhead van TG Amsterdam gisteren, vandaag en morgen. Gelukkig lukt het bij Oostpool wel om binnen te komen maar we zijn dan ook lekker vroeg en hebben de eerste twee nummertjes in de wachtrij. Het gaat goed met de schouwburg wat bezoekersaantallen betreft. Het enige wat steeds weer opvalt is dat het publiek net als wijzelf behoorlijk op leeftijd is.

Dat zijn de spelers van Oostpool niet. Die zijn jong, energiek en gaan van start met een heftige coke-party in Dubai. Daar zijn twee mannen van Shell aanwezig en iemand van de Europese bank. Ook is er een drietal vrouwen, een nichtje van de premier van Turkije, een CIA-agente en een escort-meisje. Dan is er nog een onduidelijke mannelijke persoon, een fixer. Er wordt gesnoven, er wordt gedanst, er worden selfies gemaakt, er is harde muziek en stroboscooplicht. Van tijd tot tijd is er rust en zien we op een scherm boven hun hoofd interviews met de hoofdpersonen. Jaren later in 2024 blikken ze terug op het gebeurde in Dubai.

Dat is heftig. Als ze 's ochtends half verdoofd uit hun roes ontwaken blijkt er een crisis aan de gang. Er is een doos bezorgd met daarin een afgehakte hand, er zijn foto's op Facebook geplaatst waarop een van de aanwezigen de profeet beledigd en er ligt een vastgebonden vrouw in de kast. Ook wordt een familielid van de president van Turkije beschuldigd van seksueel misbruik. Die ernstige crisis kan alleen opgelost worden door een oorlog.

Geschreven door Joeri Vos en geregisseerd door Eric de Vroedt is het stuk een actueel en geëngageerd politiek spel. Reuze grappig en om hard om te lachen als je niet zou weten dat de werkelijkheid waarschijnlijk net zo erg, zo niet erger is. Er wordt met ons gespeeld om geld te verdienen, de spelers gaan er met de winst vandoor en er zijn meer verliezers dan winnaars.

Ik ben blij dat het ons gelukt is om deze voorstelling te zien.

Reacties

Populaire posts