Conny Janssen Danst: I'm here & Album Familiar

De nieuwe voorstelling van Conny Janssen Danst I'm here & Album Familiar is een tweeluik samengesteld uit twee oude voorstellingen, uit 2001 en 2005. De eerste gaat over de grote stad met filmbeelden van fotograaf Carel van Hees, de tweede over personen in een danszaal met aan de wanden een grote collectie foto's. Twee verschillende sferen op één avond, de stad donker en met abstracte en minimalistische muziek, de danszaal licht en met (tango-)liedjes gespeeld door Beppe Costa. Het eerste met dertien dansers, het tweede met zeven. Zou dat een betekenis hebben? Het ongeluksgetal en het gelukscijfer tegenover elkaar.

I'm here
In het eerste deel is het vooral het beeld dat indruk maakt en het geluid. Blaffende honden in de verte, het geluid van auto's die voorbijrijden in het witte licht van tl-buizen. Echo's van West Side Story met groepen dansers die tegenover elkaar staan en door elkaar heen lopen, maar het blijft optimistisch. De multiculturele stad met de verschillende dansers van Conny Janssen Danst, groot, klein, stevig en slank, blond en donker.

Album Familiar
Na de pauze zijn we in een soort tango-salon met zeven dansers verspreid over een groot aantal stoelen die aan drie kanten van de rand staan van een rode dansvloer. In de achterste rij, links van het midden, zit Beppe Costa op een cajon omringd door een mandoline en een paar gitaren. Iedereen wacht totdat Beppe Costa pssst zegt tegen de dansers en ze beginnen te dansen. Dit is een spel van aantrekken en afstoten, een huwelijksmarkt. Eén van de hoogtepunten is een komische tango tussen twee mannen, die zittend op hun kont de tango met elkaar dansen. Een korte voorstelling van een half uur om mee te lachen. Eerder gespeeld op Lowlands en zo ziet het er ook uit, een echte festivalvoorstelling.

Het is niet vernieuwend maar zoals altijd bij Conny Janssen Danst prachtig en ontroerend. Maar ik verlang ook weer hevig naar de volgende locatievoorstelling, benieuwd naar waar die zal plaatsvinden.

Reacties

Populaire posts