Chalon-dans-la-Rue: de eerste dag

Woensdagavond
Undercloud: Funambus
Het begint spannend, een dompteur met een zweep temt een rijdende bus die de neiging heeft het publiek in te rijden. Maar wat het hoogtepunt zou moeten zijn, koorddansen bovenop de bus is vanuit de positie waar ik zit niet echt goed te volgen. Desondanks een spannend begin van het festival. Ik ben gelijk onder de indruk van de grootsheid van het festival.

Op de foto: het publiek op de Place Ronde, misschien wel duizend man, wacht vol verwachting op de komst van de bus. Het is ca. half elf 's avonds. En dan te bedenken dat er elders in de stad ook nog allerlei voorstellingen te zien zijn.

Chalon-dans-la-Rue is De Parade in het kwadraat. Op elk pleintje en op bijna elke parkeerplaats in het dorp zijn gedurende drie en een halve dag voorstellingen te zien. In totaal zo'n 160 voorstellingen op 87 locaties verspreid over de stad. Alles tegen betaling van wat je er zelf voor wilt geven. De organisatie koopt een aantal voorstellingen in en vraagt een bijdrage voor slechts enkele daarvan. Voor sommige voorstellingen waar slechts een beperkt aantal toeschouwers naar toe kunnen wordt gevraagd een kaartje te reserveren. Alles ademt een heerlijke non-commerciele sfeer. Je vraagt je desondanks wel af waar het geld vandaan om dergelijke grote acts naar een middelgrote stad als Chalon te halen. Vraag niet hoe het kan maar profiteer er van. Er zijn departementen van Frankrijk die groepen en ook hele terreinen financieren, zoveel is wel duidelijk. Zo is er een Bretons tentenkamp op het terrein van de oude suikerfabriek (Les Docks), en een tentenkamp van het departement Pays de la Loire (Mme Suzie) op het Terrain Vanne.

Reacties

Populaire posts