Chalon-dans-la-Rue: De derde dag

De Docks
We zijn op het terrein van De Docks, een terrein met allemaal
voorstellingen van groepen uit Bretagne. Op dit soort terreinen zijn elke dag de hele dag door aansluitend dezelfde voorstellingen te zien. Niet zoals op De Parade waar de voorstellingen met elkaar moeten concurreren en bij elkaar voor geluidsoverlast veroorzaken. Aan de andere kant is de concurrentie in Chalon veel groter want er zijn verspreid over de hele stad 160 voorstellingen te zien die onmogelijk allemaal bekeken kunnen worden.

Fracasse de 12: Hop
Vier mannen met bezems en vuilnisbakken, goede mime, deed me denken aan de 'oude' Caroussel-voorstellingen met Beppie Melissen en Leny Breederveldt. Vooral de vier goed uitgewerkte karakters en de onderlinge relaties maken de voorstelling tot een feest. Sommige scenes zijn voorspelbaar of in de lijn der verwachting zoals het levend balletje-balletje-spel met een speler die steeds razendspel van vuilnisbak wisselt, maar het is allemaal zo gedegen en knap uitgewerkt. Een goed begin van de derde dag.

Ocus: Un prince a denuder
Un prince a denuder gaat over een prinses die per telefoon een prins besteld bij PrinceMinute.com. Ze eindigt als blauwbaard met een wand vol pinsenhoofden van de prinsen die ze heeft veroverd. Echte Parade-voorstelling, dik aangezet, grand guignol.
Vooral de prinses, een zo te zien nog erg jonge en heerlijk overenthousiaste actrice, vind ik erg grappig. Haar mimiek doet me denken aan de mimiek van Hugh Laurie in de tijd dat hij een prins speelde bij Blackadder.

Actifs toxiques: Avolo
Een circustent omgetoverd tot oceaanschip, we worden meegenomen op een fantastische reis met muziek en acrobatiek en een tragisch liefdesverhaal tussen een zeeman en een acrobate. Overal in de grote tent gebeurt iets en is iets te zien. Er is een marconist, er is een bar, er zijn kooien waarin matrozen liggen te slapen. Er is een groot podium waarop een super strakke band, de Electric Bazar Cie, staat te spelen met een fantastische accordeonist. Muziek in de stijl van Arno, Tom Waits en Nick Cave, soms in het frans, soms in het engels. Het acteren begint al voordat we de tent binnengaan waar genoemde accordeonist rondzwabbert met een uiterlijk alsof hij zeeziek is en ieder ogenblik kan gaan overgeven. Dit is naar mijn mening een van de beste voorstellingen van het festival. Een beetje een Rotterdamse voorstelling die niet zou misstaan op De Nacht van de Kaap of op de Wereldhavendagen.

Pizza
Op het terrein van De Docks kun je ook heerlijke pizza eten. Gebakken in een grote zelfbouwoven. Iedereen werkt hier samen lijkt het wel. Acteurs staan achter de bar, kneden deeg en helpen met de schoonmaak. Erg vermoeiend maar tegelijk erg gezellig. Het geeft het publiek de gelegenheid makkelijk met de makers van de voorstellingen in contact te komen.

Domino Bomba: Tu t'attendais a quoi?
Aan het einde van de avond zien we nog een gedeelte van een voorstelling over een installatie voor massadestructie op korte afstand. Ziet er veelbelovend uit. Drie broers, uitvinders, hebben een soort kettingreactie gebouwd waarbij van alles mis gaat. Erg veel Franse tekst. We wachten niet tot het afgelopen is en gaan naar huis en naar ons bed.

Foto: ook nog gezien op het Place de l'Hotel de Ville, de muzikanten van de Cie Célestroï met hun Prophéties.

Reacties

Populaire posts