Op de fiets IVa


Naast wat korte tochten zoals zo snel mogelijk naar Capelle aan den IJssel en terug (2 x 3 km) en een tochtje naar Vlaardingen op een woensdagavond waarop niet gerepeteerd wordt (waar ik de meest smerige koffie drink die ik ooit heb gedronken in een café in Schiedam) is mijn laatste grote tocht een tocht naar Hoek van Holland en via Den Haag, Delft, Schipluiden en Vlaardingen terug naar Rotterdam. Opnieuw zo'n tachtig of negentig kilometer. Het is de laatste vrijdag voordat het zover is, de Etapas tour in Oosterhout.

Ik vertrek om een uur of acht en volg dezelfde route als de woensdagavond eraan voorafgaand. Dus ik weet de weg. Maar er staat een stevige wind en die wind staat helaas de verkeerde kant op. Tot in Vlaardingen valt het mee maar de route door het bos naar Maassluis is behoorlijk pittig. Ik hoop dat de route me langs de nieuwe witte kerk van Maassluis voert, maar dat is niet het geval. Ik verdwaal eerst in Maassluis. Nergens kan ik vinden hoe de route verder gaat totdat ik ontdek dat ik eerst een stukje terug moet om dan met een slinger het fietspad langs de Nieuwe Waterweg te nemen. Daar slaat de wind in alle hevigheid toe. Twee fietsers met de wind mee komen van de andere kant en racen me voorbij.

Ik besluit om als ik in Hoek van Holland aangekomen ben mezelf te belonen door de dezelfde weg terug te fietsen. Dan hoef ik niet naar de weg te zoeken en ben ik lekker snel weer thuis. Maar eerst moet ik in Hoek van Holland een kop koffie zien te vinden. Op een kaart langs de weg staan twee koffiekoppen getekend. De eerste gelegenheid is gesloten. De tweede is een strandpaviljoen. Ook dat is dicht. Een man die bij de achterdeur rondhangt vertelt me dat hij ook staat te wachten tot het etablissement opengaat. Het is een uur of tien. Maar een eindje verderop, in het centrum van 's Gravezande is markt, zegt hij, en daar is ook ongetwijfeld een café open.

Ik fiets in de door hem aangegeven richting. Ik ben nu sinds Maassluis overgestapt op het de Noordzee-route (LF1, Den Helder-Sluis). Ik begon op de Stedenroute (LF2, Amsterdam-Brussel), volgde daarna de Prinsenroute (LF11, Den Haag-Breda) en stapte in Vlaardingen over op de Maas- en Vesting-route (LF12, Maassluis-Nijmegen). Nu heb ik ook de wind mee en ik kom terug op mijn besluit terug te fietsen. Ik rijd naar Den Haag met de wind in de rug.

Reacties

Populaire posts