Dinsdagimpressies

Op de stoep aan de Blaak staat een jonge vrouw met lang kroezend haar, ze doet me een beetje denken aan Katja Schuurman, een insect te redden. Met een stokje licht ze het op van het trottoir, het lijkt een hommel of een bij. Vlak ernaast ligt de cirkel van haar kabelslot, haar fiets staat op de standaard. Ik blijf even staan kijken hoe ze worstelt het beest op het stokje te krijgen. Als het gelukt is loopt ze met het beestje balancerend op de rand van haar stokje naar de rand van het trottoir. Ik stap op en fiets verder.



Langs de Lek zitten overal groepjes mensen te baden. Het is warm, het is heet. In diverse bochten van de rivier zijn bochten waar zich kleine strandjes gevormd hebben. Ik fiets voorbij, nergens is beschutting, de zon brandt op mijn hoofd. Twee oudere mensen zitten te zoenen, dat vertedert me.



Groningse mop op de radio: een boer en een knecht werken al twintig jaar samen. 's Ochtends bij aankomst zegt de boer "Moi" en de knecht antwoordt: "Moi". 's Avonds bij het afscheid vindt hetzelfde ritueel plaats. Boer: "Moi", knecht: "Moi". Op een dag komt de knecht aanrijden op een gloednieuwe fiets. Zegt de boer: "Zo, nije fiets?" en ze gaan aan het werk. De volgende dag komt de knecht na twintig jaar trouwe dienst niet opdagen. De hele week komt de knecht niet meer. Dan komt de boer zijn knecht op de markt tegen: "Hé, waarom kom je niet meer?" - "Dat voortdurende ge-ouwehoer over mijn fiets!"



De lijstenmaker heet Bart Peeters maar lijkt er niet op.


Reacties

Populaire posts