Verkiezing

Gisteren waren de gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden ben ik getrouwd op 15 mei, de verkiezingsdag van de landelijke verkiezingen waarbij massaal op de pasgedode Pim Fortuyn werd gestemd, nu over een maand of twee. Pim Fortuyn werd bij die vorige gemeenteraadsverkiezingen in maart met ruime meerderheid verkozen, bij de landelijke verkiezingen deed hij dus al niet meer mee omdat hij op zes mei doodgeschoten was. Nu is de PvdA teruggekomen met een zetel meer dan Pim vier jaar geleden eigenlijk in zijn eentje en op eigen kracht binnenhaalde voor Leefbaar Rotterdam en zonder dat iemand wist hoe hij het zou doen, achttien tegen zeventien. Mijn eigen partijen, ik heb impulsief voor het eerst op de Stadspartij gestemd en mijn andere stem op GroenLinks uitgebracht, zijn allebei een zetel teruggevallen. Waardoor de Stadspartij geen enkele zetel meer heeft in de Rotterdamse raad.
Huwelijksdag. Mijn vrouw wilde dat ik voor haar koos. Wat ik zonder moeite deed. In de Trouw die we sinds gisteren ongevraagd door de brievenbus krijgen staat een artikel over polygamie dat ik nog wil lezen. Misschien ben ik liever polygaam, ik heb nu op twee partijen gestemd. Zondag hadden we een gesprek over T., die zijn vrouw een aantal jaren bedroog en tenslotte van haar is gescheiden. Mijn vrouw had hem zien lopen, in zijn eentje, tijdens de Museumnacht. Ze maakte wat boze opmerkingen over zijn lafheid, ik probeerde hem een beetje en een beetje zwak, te verdedigen. Want natuurlijk is er een element van lafheid als je het niet vertelt aan je vrouw. Maar ik vind dat je de situatie niet kunt beoordelen voordat je de zaak van beide kanten kent. Ik weet niet wat T. gedacht heeft, wat zijn motieven waren. Ook een soort verkiezing, voor wie kies je en waarom, wat zijn je motieven? Bestaat er een enige en echte ware of zijn we liever allemaal polygaam en durven we het niet te zijn? Tegelijkertijd wordt er meer gescheiden dan ooit. Wordt er teruggekomen op de gemaakte keuze.
Jan Marijnissen vroeg in het verkiezingsdebat of het kabinet niet terug moet treden nu er zo weinig steun voor het beleid is. Dat vind ik geen juiste vraag. Je wordt gekozen voor vier jaar, dan moet je die vier jaar afmaken en aan het einde word je pas afgerekend. Zo moet je je huwelijk ook afmaken, in voor- en tegenspoed, tot de dood je scheidt.

Reacties

Populaire posts