A.M. Homes: Dit boek redt je leven

Richard Novak is vijfenvijftig jaar. Hij is succesvol zakenman. Gescheiden. Hij heeft geen contact meer met zijn studerende zoon. Op een dag krijgt hij een heftige pijnaanval. Deze gebeurtenis is de aanloop tot een reeks bizarre gebeurtenissen. Hij redt een paard uit een kuil die plotseling ontstaan is naast zijn huis. Hij redt een huilende vrouw in de supermarkt uit haar lege en zinloze bestaan. Hij redt een vrouw uit de kofferbak van een auto. Hij redt een man die dreigt te verdrinken in de oceaan.

Met veel humor beschrijft A.M. Homes de absurde gebeurtenissen in het leven van Richard. Dit boek redt je leven maakt je aan het lachen en is tegelijkertijd bloedserieus. Aan de ene kant kan er van alles gebeuren, niets is onmogelijk in dit boek lijkt het, aan de basis liggen diepmenselijke emoties en is er de behoefte aan contact. Gedurende de eerste helft van het verhaal is Ben, de zoon van Richard, samen met zijn neef in een oude auto onderweg vanaf het huis van zijn moeder in New York naar L.A. waar zijn vader woont. Richard is nerveus voor de ontmoeting. Hoe zal die zijn?

Soms deed het boek me denken aan Glamorama van Brett Easton Ellis gekruist met de ironie van Arnon Grunberg. Ik was tegelijk bang voor een sentimenteel Amerikaans einde waarbij de vader de zoon huilend in de armen sluit. Dat sentimentele einde blijft gelukkig uit.

Reacties

Populaire posts