Nationale Reisopera, Nederlands Blazers Ensemble en Tania Kross:OperagalaJaarlijks vindt met nieuwjaar een concert plaats van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) met allerlei buitenlandse gasten dat op televisie wordt uitgezonden. Daarom verheugde ik me al op dit concert. Het NBE staat in een traditie die ik ken van de concerten van De Volharding en het Willem Breuker Collectief. Optredens van een blaasorkest aangekleed met grappige theatrale elementen.

Dit concert is de start van de vernieuwde reisopera. Die was wegbezuinigd maar maakt nu een doorstart met een groep jonge, ambitieuze en internationale zangers en zangeressen. Onder andere uit Canada, Turkije, Syrië, Zwitserland en ook Nederland. De presentatie is in handen van coryfee en door de wol geverfde operazangeres Tania Kross die haar carrière begon bij de Nationale Reisopera.

Op het programma staat een groot aantal beroemde operastukken en evergreens (het duet van de Parelvissers en de Habanera en Toreador uit Carmen), maar ook onbekende aria's en een tweetal popliedjes, Paranoid Android van Radiohead en Texas Girl van Randy Newman. Vooral van dat laatste lied brengt het NBE een dolkomische uitvoering met een playback zingende blazer in een ridderkostuum.

Maar het meest innemend en ontroerend zijn de jonge zangers en zangeressen. Zij zingen en spelen overtuigend en met grote passie een heel divers scala aan rollen. Volgend jaar zijn ze te zien in de voorstellingen die de Nationale Reisopera gaat brengen, Tristan en Isolde, De barbier van Sevilla, Carmen, The Fairy Queen en een nieuwe opera The News. Dit voorproefje belooft alvast veel goeds voor de toekomst van de uit de as herrezen Nationale Reisopera.

Reacties

Populaire posts