Simenon: De ijzeren trap


Een ziekelijke man, Etienne Lomel, ligt op bed terwijl zijn vrouw beneden in de papierhandel aan het werk is. Ze zijn verbonden door een ijzeren trap die de winkel beneden met de slaapkamer boven verbindt. Lange tijd lijkt het er voor de lezer op alsof de man een ingebeelde zieke is. Alleen zijn gedachten worden weergegeven. Het zijn zijn observaties en inzichten en wat Louise, zijn vrouw, denkt, dat weten we niet.

Maar stukje bij beetje, door meer te onthullen van de geschiedenis van de liefde en het huwelijk tussen de zes jaar oudere Louise en Etienne, komen we meer te weten over hun verhouding en verandert het beeld van Louise als zorgzame vrouw, een moeder bijna, in dat van een gevaarlijke gifmengster.

Haar eerste man Guillaume is onder verdachte omstandigheden in hetzelfde bed gestorven en toen hij overleed was hij niet zwaarder dan een kind van tien jaar. De aanleiding van zijn dood is de overspelige liefde waarmee de verhouding tussen Louise en Etienne begon. Een seksueel opwindende verhouding die mooi wordt weergegeven. Zo vrijen de twee met open venster bij het licht en de geluiden van de kermis aan de overkant van de Boulevard Clichy in Montmartre waar het boek zich grotendeels afspeelt.

De ijzeren trap van Simenon is een spannende psychologsiche thriller over twee mensen die niet met elkaar praten. Niet tegen elkaar zeggen wat ze denken. Een echtpaar bijna zonder vrienden. Alles in de winkel en in het huis is zoals voordat Etienne er kwam. Alles staat onder controle van zijn vrouw. Hun enige twee vrienden zijn Mariette een jeugdvriendin van Louise en haar man, tezamen het echtpaar Leduc.

Etienne probeert zich te ontworstelen aan de ijzeren greep van Louise waarin hij zich bevindt, hij wil overleven, en dat leidt uiteindelijk tot het dramatische einde.

Reacties

Populaire posts