IFFR 2013: Stoker

Bij Stoker denk ik onmiddellijk aan Bram Stoker, de schrijver van Dracula. Maar ondanks dat de film Stoker griezelige trekjes heeft, heeft het daar niets mee te maken. Deze film gaat over de familie Stoker, een nogal vreemde familie. Dochter India ziet dingen die er niet zijn, moeder is een tikkeltje waanzinnig en dan duikt op de dag van de begrafenis van haar vader ook nog een onbekende oom op waarvan de dochter het bestaan niet wist.

Dit is de nieuwe film van Koreaanse regisseur Park Chan-wook, Hitchockiaanse thriller. In het gesprek vooraf met festivaldirecteur noemt hij de titel Shadow of a doubt van de legendarische Engelse regisseur. Daar doet de film ook het meest aan denken (ondanks het tweetal douche-scènes en de nogal op Anthony Perkins gelijkende Matthew Woode die de hoofdrol speelt). Zelfs de naam van de oom (Charlie) verwijst naar de Hitchcock-klassieker.

Net als Hitchcock (en net als zijn eerdere film Oldboy) is het een psycho-sexuele thriller die draait om een jonge vrouw en een myserieuze 'uncle Charlie'. Eerst lijkt het er op dat de weduwe, de moeder van India, onmiddellijk na de dood van haar man diens broer gaat versieren maar zijn aandacht richt zich al snel op India. Eén voor één verdwijnen er personen in de omgeving van het gezin. De huishoudster en plotseling opduikend familielid dat India probeert te waarschuwen voor haar oom Charlie.

Net als Oldboy is deze film prachtig vormgegeven. Spinnen en insecten kruipen langzaam omhoog en onder de rokken van de hoofdpersoon. Haar dat wrodt gekamd gaat vloeiend over in een wuivend grasveld, bloemen veranderen van kleur, van wit in bloedrood.

Als ik tussen de twee films zou moeten kiezen dan zou ik denk ik Oldboy kiezen maar dit Amerikaanse debuut (met Engelse en Australische acteurs zoals de regisseur in het voorgesprek fijntjes opmerkte) is prachtig. Aanrader!

Reacties

Populaire posts