IFFR 2013: La cinquième saison

In een klein dorpje, ergens in Wallonië wordt aan het einde van de winter ieder jaar een groot vreugdevuur ontstoken. Degene die pas achttien is geworden heeft de eer het te mogen aansteken. Maar dit keer gaat het mis. De brandstapel met bovenop een stroman die Ome Winter moet voorstellen, wil niet vlam vatten. Er is iets vreemds aan de hand.

Als vervolgens ook de bijen uit hun korven zijn verdwenen, de koeien geen melk meer geven en er op het land geen sprietje gras meer op komt is het overduidelijk, een ramp teistert het dorp.

La cinquième saison is een prachtige film. De eerste keus die ik met behulp van het filmfestival zelf maak, daarover later meer, is gelijk een voltreffer. Een dramatisch verhaal dat zich langzaam ontwikkelt en dat me enigszins deed denken aan De stad der blinden. In het kleine dorpje groeit de haat voor elkaar en de buitenstaander, Pol, een Vlaming, krijgt de schuld en komt jammerlijk aan zijn einde. Zijn gehandicapte zoon alleen achterlatend.

Mooie surrealistische beelden zoals wanneer de vrouwelijke hoofdpersoon, Alice, en haar kleine zusje rond een schommel rondhangen en er plotseling twee meer dan twee keer dan manshoge figuren de straat binnenlopen, een reuzenboer en een reuzenboerin. Ook de boer die zijn haan Fred aanspoort om eindelijk eens te gaan kraaien is een beeld dat je bijblijft.

De keuze van de film is te danken aan het Filmfestival zelf, zoals hierboven genoemd. Op de website kun je door het maken van een aantal keuzes een selectie van zes films voorgeschoteld krijgen. Daarvan was deze film er eentje, de eerste die ik kon en wilde zien. Dank dus voor deze service, medewerkers van het IFFR.

Reacties

Populaire posts