Dette Glashouwer: Money, money, money

Jarenlang was actrice Dette Glashouwer onderdeel van het driemanschap Suver Nuver, een Fries mimegezelschap. Om de één of andere reden kwam het er nooit van om een voorstelling van Suver Nuver te zien. Totdat Suver Nuver geen subsidie meer kreeg, toen was het te laat. Dette Glashouwer stond op straat en verdiende ineens geen geld meer. Ze besloot de tering naar de nering te zetten en maakte een voorstelling over haar relatie met geld. Over onze relatie met geld. Ze maakte twee succesvolle Parade-voorstellingen, voegde die twee samen en speelt nu de solo Money, money, money in de theaters. De première was afgelopen donderdag in de Rotterdamse Schouwburg.

Wat doet Dette in Money, money, money? Ze vertelt over haar eigen relatie met geld. Over haar eerste zakgeld. Over hoe ze er een hekel aan had om over geld te praten, met geld bezig te zijn. Over de geschiedenis van het geld. Want geld is een illusie, dat blijkt wel. Een afspraak. Als ik zeg dat dit biljet 100 euro waard is en jij gelooft dat dan is dat zo. Maar als je er niet (meer) in gelooft, dan is het biljet van 100 euro plots niets meer waard.

De vorm van de voorstelling doet denken aan die van voorstellingen van Tom Struyf en Romana Vrede. Ze vertelt, verkleed zich, toont met behulp van een beamer plaatjes op een doek aan een waslijn. Uit een grote rolkoffer haalt ze haar kledingstukken tevoorschijn.

Op een grappige en tegelijk ontluisterende wijze toont Dette de mechanismen en vertelt hoe in Nederland het verhandelbare aandeel en de beurs ontstond, in de Gouden Eeuw met de oprichting van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie in 1603. Het begin van de zeepbel waarin we ons nu bevinden.

Een voorstelling met de klassieke lach en een traan. De lach vanwege de humor, de traan vanwege verdrietige conclusie. We zitten gevangen.

Reacties

Populaire posts