Kris Verdonck: M, a reflection

Een solo voor een man en zijn dubbelganger is de ondertitel van de nieuwe voorstelling van Kris Verdonck en A Two Dogs Company. Johan Leysen speelt tegen een driedimensionale projectie van zichzelf, teksten van Heiner Müller. Müller is de M uit de titel. Niet de gemakkelijkste theaterauteur. Ingewikkelde teksten over oorlog en strijd tegen de ander en tegen zichzelf.

Niet alleen theatertechnisch een hoogstandje, maar ook speltechnisch. Op een gegeven moment speelt Johan Leysen een zeker twintig minutenlange monoloog, bijna onbeweeglijk voor op het toneel. Daar is de voorstelling even heel gewoon ouderwets toneelspel. Voor de rest is het een intrigerend spel tussen deze fabelachtige acteur en zijn eerder opgenomen projectie.

Ik verwachtte een saaie voorstelling omdat van te voren in een interview in NRC Handelsblad de regisseur zei: 'Ik maak wel vaker saaie voorstellingen.' Er zit zelfs een erg humoristische scène in waarin Leysen een spelletje papier-steen-schaar met zichzelf speelt. Ook erg knap wat betreft timing trouwens. Schitterende en vernieuwende voorstelling.

Reacties

Populaire posts