Wie het water niet keert

Wie het water niet keert is een bijzondere voorstelling op een bijzondere plek over een bijzondere man. Arie Hallensleben was schaapsherder in onze wijk, De Esch, maar hij was veel meer. Hij was ook filosoof en activist, slager en veearts. Een man met vele kanten maar altijd oprecht en eerlijk en vol strijdlust. Over hem heeft toneelschrijver Simon Weeda (winnaar ITs Playwriting Award 2010) op basis van interviews met Arie een monoloog geschreven die nu wordt opgevoerd naast de schaapskooi waar Arie werkte en vaak ook woonde. Tussen zijn door hemzelf verzamelde schilderijen, gevonden op straat, gered uit de afdankertjes van een museum.

Gespeeld wordt tegen de achtergrond van de ondergaande zon over de Eschpolder. Een stuk land dat zonder Arie waarschijnlijk zou zijn verdwenen. Er waren plannen om de bocht uit de rivier te halen en dankzij Arie werd dit plan voorkomen en werd het stukje land achter onze wijk een natuurgebied. Want Arie was geen gemakkelijk mens. Daardoor kwam hij vaak in botsing met stichtingen, met de gemeente, met organisaties in het algemeen. Toch had hij altijd begrip voor de ander. Dat maakte hem zo geliefd.

Ian Bok speelt hem zonder hem ooit gekend te hebben, maar doet dat erg mooi in de regie van Albert van Andel. Veel van de verhalen die hij op geheel eigen wijze vertelt, kennen we. We hebben ze uit Arie's eigen mond gehoord. Misschien is het juist dat verschil, het eigene van de acteur, wat de voorstelling tot zo'n prachtig monument maakt, een kunstwerk voor 'onze' Arie.

Kaarten voor de voorstelling Wie het water niet keert zijn te koop via theatergroep Bonheur. De voorstelling is nog te zien tot en met zondag 24 juni. Zeker de moeite waard.

Reacties

Populaire posts