't Kapelletje: Het verjaardagsfeest

Niet het verjaardagsfeest van Harold Pinter, maar het verjaardagsfeest van Natasja uit het boek De Idioot van Dostojevski wordt op maandag en dinsdag uitgevoerd als zomerproductie in 't Kapelletje. Een Russisch verjaardagsfeest zoals we dat kennen uit de stukken van Tsjechov, zoals bijvoorbeeld De drie zusters.

Iedereen is verzameld rond de grillige Natasja en enkelen hebben een oogje op haar. Er wordt een spel gespeeld. De gasten moeten opbiechten wat het gemeenste is wat ze ooit hebben gedaan. Maar het spel loopt uit de hand als Natasja aan de eveneens aanwezige speciale gast prins Mysjkin vraagt of ze met haar aanstaande, Ganya moet trouwen of niet. Even later komt een hele bende ruige kerels binnen onder leiding van Rogozhin die 100.000 roebel aanbiedt aan Natasja als bruidschat. Het geld wordt in het vuur geworpen en aanstaande echtgenoot Ganya wordt uitgedaagd het er met blote handen uit te vissen.

Het is een spannend en intrigerend verhaal van Dostojevski maar helaas is het spel van deze losjes bij elkaar geveegde groep amateurspelers zeer wisselend van kwaliteit waardoor de spanning al snel inzakt. Het is vaak wachten op een acteur of actrice die even de geest krijgt en het spel tijdelijk omhoog tilt, maar over het algemeen is het wachten op het einde. Nieuwsgierig naar het einde was ik namelijk wel, voor wie kiest Natasja uiteindelijk, maar dat had ik net zo goed in het boek kunnen opzoeken.

Misschien was de tijd te kort om met de kwaliteiten van deze grote groep ongelijksoortige spelers een beter resultaat en meer eer te behalen. Gezien de ervaring en het cv van regisseur Toi van Gelder had ik meer verwacht van de zomerproductie van 't Kapelletje. Jammer.

Reacties

Populaire posts