#IFFR 4: Die Räuberin

Een mysterieuze en intrigerende film die niet gelijk zijn geheimen prijsgeeft. Dat is Die Räuberin. De roverin (of zeggen wij roofster of roveres?) is een beeldhouwster die aan het begin van het verhaal arriveert in een klein dorp aan de Oostzee in Nord Friesland. Een mooie stoere vrouw met een enigszins groffe boerse schoonheid, die tegelijk iets adelijks heeft. Ze is ergens voor op de vlucht en lijkt zich te verstoppen in het dorp waar de dorpsbewoners haar aanwezigheid niet waarderen en haar met argusogen bekijken.

De enige met wie deze Tania contact heeft is Thore, een niet al te snuggere jongen die ze op het strand voor het eerst ontmoet. Daar bedreigt hij haar min of meer met een verhaal over een vrouw die op het strand door hem zou zijn verkracht. Ondanks of door dit verhaal laat ze hem binnen als hij de volgende dag voor haar deur staat en er ontstaat een band tussen dit ongelijke paar. Zij is rijk en intelligent en hij is haar tegendeel.

Fantastisch is de scene als Tania 's avonds thuiskomt en drie boeren aan haar keukentafel aantreft. Van de drie mannen gaat een dreiging uit die lijkt te zullen eindigen in een geweldsexplosie. Zo is de trage film steeds gelaagd met een onderhuidse spanning.

Die uiteindelijk uitmondt in de opmerking of bekentenis van Die Räuberin dat ze hem wil hebben. Ze wil dat Thore bij haar komt wonen en ze stelt hem een ultimatum. Binnen een week moet hij beslissen. Als hij niet toestemt vertrekt ze wellicht.

Uiteraard zijn de ouders het er niet mee eens dat zij hun kind steelt. Daardoor loopt de spanning in het dorp en bij de dorpsbewoners nog hoger op. Haar autobanden worden lekgestoken. De garagehouder, een man met een prachtige gebeeldhouwde kop, deelt haar mee dat ze wel een week op nieuwe banden zal moeten wachten.

Ik zal het einde van de geschiedenis niet verklappen, maar die ontwikkelt zich langzaam, traag en zonder een moment te vervelen. Het spel van de twee hoofdrolspelers is indrukwekkend. Ik ben blij dat ik deze film heb gezien. Ik had hem niet zelf uitgekozen maar was door mijn dochter gevraagd om mee te gaan. Ik ben blij dat ze dat gedaan heeft.

Reacties

Populaire posts