OT: On Wings of Art II

Foto Maarten Evenhuis
In 1987 maakt Gerrit Timmers al een voorstelling met de titel On Wings of Art. Bijna vijfentwintig jaar geleden dus en ik herinner me er weinig van behalve dat de voorstelling werd gespeeld in een speciaal ontworpen en gebouwde houten villa ontworpen door Rem Koolhaas en Kees Christiaanse, en dat het ging over twee mislukte kunstenaars die met elkaar in discussie gingen over Absolute Kunst. Nu is er dus een deel 2 dat niets met deel 1 te maken heeft behalve dat het opnieuw over kunst gaat.

En hoe? In de voorstelling wordt de toeschouwer zelf aan het werk gezet. Hij moet tekenen, scheuren, knippen en plakken onder leiding van Nini, een kunstenaar die in zijn levensonderhoud voorziet door les te geven. Ondertussen vertelt de dromer Nini ons zijn geschiedenis en zijn verhalen. Hij is een volwassen man die altijd kind is gebleven en vol verwondering de wereld inkijkt, naar de stad om hem heen. Met behulp van poppenspel en videoprojectie worden de verhalen en dromen van Nini getoond, zoals het verhaal van de dag waarop zijn vader verdween.

Het is te zien dat Gerrit Timmers met veel plezier aan deze voorstelling heeft gewerkt. Schilderijen gemaakt, de verhalen verzonnen die hij nu met veel plezier aan zijn publiek vertelt. Met een zwarte pruik en een ronde zwarte bril ziet hij er tegelijk komisch en tragisch uit. Een oudere man met de ziel van een klein kind. Hij wordt voor de bijrollen ondersteund door Romana Vrede die een korte performance doet als de strenge leraar (met snor) die zijn leerlingen vertelt over de baksteen als basis van alle bouwkunst.

Het is een kleine en simpele voorstelling waar onder de oppervlakte verborgen een arsenaal aan ideeën en beelden ligt. Gaat dat zien!

Nog te zien t/m 27 februari in het OT Theater aan de Mullerpier. Meer informatie: www.ot-rotterdam.nl

Reacties

Populaire posts