Kan dat, dat in één blik besloten ligt dat het klopt

Festes speelt Roest

"Kan dat, dat in één blik besloten ligt dat het klopt, in één ogenblik, dat je bij elkaar klopt?" is de sleutelvraag in het stuk Roest van Jibbe Willems. Annemarie Hagenaars viste de tekst van het internet uit de Nieuwe Toneelbibliotheek en speelt die samen met Rens Kortmann in de regie van Stephan W. Zeedijk.

Een jongen en een meisje tezamen in het huis van de eerste. Ze willen iets met elkaar maar geen van twee weet precies wat. "Een jongen en een meisje gaan met elkaar naar huis voor een one-night-stand. In plaats van te vrijen, beginnen ze met elkaar te praten en komen zo geen centimeter dichterbij elkaar."

De teksten van Willems zijn scherp, humoristisch, gevat. Als het meisje aanstalten maakt om hem te kussen moet de jongen plotseling naar de wc. Terwijl hij de kamer uit is maakt zij het vast gezellig met het plaatsen van een cactus die ze in haar boodschappentas heeft meegenomen. Hoe toevallig is het dat de twee elkaar hebben ontmoet? De twee wonen tenslotte tegenover elkaar in twee spiegelbeeldige flats en kunnen elkaar vanuit het raam zien en bespieden. Tot het einde toe blijft onduidelijk wie het initiatief genomen heeft tot deze ontmoeting. Steeds opnieuw doen ze pogingen nader tot elkaar te komen maar elke poging mislukt.

De voorstelling, oorspronkelijk voor het theater gemaakt en vorig najaar eerder door Festes opgevoerd, wordt nu gespeeld in een sousterrain onder galerie Dek 22. Een spannende kale ruimte waar allerlei spullen liggen opgeslagen. Paspoppen, schilderijen, stoelen. Een gedeelte is leeggemaakt en daar wordt de voorstelling in tl-licht gespeeld. Een passende setting voor het rock&rolltheater dat Jibbe Willems nastreeft.

De twee spelers spelen de voorstelling dicht op het publiek en dat vergroot de beklemming die van het stuk uitgaat. Soms kan het spel ruiger, ruwer en scherper maar de bedoeling van het stuk komt over het voetlicht. Juist in de stiltes is het spel het meest intens. Mooie beelden verbeelden de hopeloosheid van de relatie. Zoals wanneer de jongen geheel in zichzelf gekeerd aan het dansen is terwijl het meisje voor op de vloer zit te wachten tot er iets gebeurd. Er wordt aan elkaar getrokken, het meisje wordt over de vloer gesleurd en speelt voor hond. maar hoezeer de twee karakters ook proberen hun relatie kloppend te maken. Het wil maar niet lukken. Dan gaat de voordeurbel.

Roest van Festes is vanavond nog te zien in Dek 22 en ook nog in Leiden en in Arnhem. Kijk voor de speellijst op www.festes.nl

Reacties

Populaire posts