Lizzy Timmers: Kaap KatDe meeste theaterproducties zijn kortstondig te zien. Als je ze gemist hebt, heb je ze gemist. De voorstelling Kaap Kat van Lizzy Timmers is al een paar keer voorbijgekomen in Rotterdam en steeds opnieuw had ik het plan te gaan kijken en deed ik dat dan uiteindelijk toch weer niet. Goede wil maar drukke agenda. Gelukkig speelde deze maand de voorstelling toch weer een stuk of twaalf keer in Rotterdam, in de Schouwburg, in Walhalla en in diverse LCC's (Lokale Cultuur Centra in Rotterdam, een nieuwe naam voor sommige oude wijkgebouwen).

De laatste voorstelling is te zien in LCC 't Klooster aan het Afrikaanderplein, een gebouw dat ik goed ken omdat ik er heb gerepeteerd. De voorstelling start op zondagochtend/middag om twaalf uur en er zijn slechts tien toeschouwers. Dat is jammer want het is een mooie voorstelling.

Lizzy Timmers schetst met haar medespelers (Yonina Spijker en Arend Pinoy) de geschiedenis van Katendrecht vanaf het jaar nul tot nu toe. Op de speelvloer is een omtrek van Katendrecht of De Kaap afgetekend met wit tape. Linksachter op het toneel zit muzikant Laurens Joensen die de voorstelling begeleidt met liedjes, muziek en geluiden, voornamelijk met gitaar en andere snaarinstrumenten.

Er wordt veel verteld, soms voorgelezen, soms gespeeld, en zo wordt het beeld van Katendrecht en de geschiedenis verhaald van het roemruchte schiereiland in Rotterdam. De Chinezen, de hoeren, de jazzmuziek. De voorstelling loopt helaas een beetje abrupt af met een prachtig gespeelde scène over een wanhopige heroïnehoer die een onwillige man mee naar huis wil nemen. Daardoor lijkt de voorstelling enigszins onaf. Dat is jammer want verder is er veel moois te zien. Een oud echtpaar, een meisje dat haar opstel voorleest, een mannelijke striptease op het nummer "Altijd varen de scheepjes aan Katendrecht voorbij". Ik heb veel gelachen en werd tegelijk ontroerd.

Reacties

Populaire posts