Robert Margerit: Les Amants

"Dit boek heeft geen enkele andere pretentie dan het leven te geven aan een aantal schepsels in wie bepaalde passies, eisen en menselijke zwakheden vlees geworden zijn." Zo waarschuwt de flaptekst van dit vergeten Franse boek van Robert Margerit, Les Amants. De waarschuwing doet denken aan de brievenroman Les Liaisons Dangereuses van Choderlos de Laclos, die door een soortgelijke waarschuwing wordt voorafgegaan. Dat is niet verwonderlijk, want het boek lijkt op Les Liaisons Dangereuses.

Het gaat over Richard, bijgenaamd Beau Rico, die een geheime relatie heeft met Irène en over Junie die een even geheime relatie heeft met Guy, een schone jongeling van zestien jaar. Het boek lijkt in het begin erg ouderwets, in schrijfstijl en in verhaal, met dit verschil dat hier auto's in voorkomen en andere moderniteiten. Er wordt autogereden, geschermd en getennist. Maar overspel is nog steeds verboden. Het verhaal speelt in een niet nader genoemde plaats op een niet nader genoemd tijdstip ergens voor de Tweede Wereldoorlog.

Rico moet voor Irène de verdorven relatie tussen een oudere vrouw en een jongeman dwarsbomen als een soort wraak. Pas dan, zo belooft ze, kan ze van Rico houden. Maar Rico gelooft haar niet en vermoedt dat als hij voor haar zwicht ze juist minder van hem zal houden. Dit alles leidt zoals verwacht tot een dramatisch einde dat meer lijkt op het begin van een thriller. Dat einde is een klein smetje op het verder spannende boek dat mijns inziens onterecht vergeten is.

Robert Margerit won de Prix Renaudot met Le Dieu Nu (1951) en de Grand Prix de roman de l'Académie Française met een groots vierdelig werk getiteld La Révolution (1953). Zeker geen slechte schrijver. Misschien duik ik nog eens een werk van hem op. Dit boek vond ik bij een antiquairtje op Belle-Ile-en-Mer en ik vermoed dat ik voor deze vijfde druk niet meer dan een euro heb betaald. De vierde druk van Les Amants staat te koop op een Franse website voor 44 euro. Wie Frans leest en dit boek wil lezen kan het van me krijgen tegen betaling van de portokosten.

Reacties

Populaire posts