Mademoiselle

Mislukte film gezien met Jeanne Moreau. Mademoiselle van Tony Richardson. Ik had nooit van de goede man gehoord maar hij blijkt ook Ned Kelly te hebben gemaakt met Mick Jagger. Een film over een seksueel gefrustreerde onderwijzeres, Mademoiselle, die het dorp voortdurend van rampen voorziet. In de eerste scène zet ze een sluis open waardoor een boerderij onderloopt. Niemand verdenkt haar, ze is een kleine godin in het dorp omdat ze kan typen en een verstokte vrijgezel. Maar in het dorp zijn ook twee Italiaanse gastarbeiders aan het werk. Zij worden verdacht van de misdaden van Mademoiselle, van in brand gestoken boerderijen, het gif in het waterbekken voor het vee. Iedereen heeft ook een hekel aan hun omdat Manou, de knapste van de twee, hun vrouwen het hoofd op hol brengt.
Op een gegeven moment wordt het even interessant als er een droomachtige scène komt waarin de Italiaan, Manou, een slang onder zijn vest vandaan haalt en aan de onderwijzeres vraagt het dier te aaien. Ze geven elkaar dan een soort van hand waaromheen de slang zit gestrengeld.
Maar over het geheel genomen is het verhaal voorspelbaar. Na een te lange verleidingsscène tussen Mademoiselle en Manou, komt eerstgenoemde verfomfaaid en ogenschijnlijk verkracht alleen thuis, iedereen wil weten of 'hij' het gedaan heeft. Na een minachtend 'ja' van Mademoiselle wordt de Italiaan afgeslacht.
Mooi en universeel thema, mooi beeld van het dorp, mooi in zwartwit gefilmd, maar de film zelf is te langdradig. Het einde zie je lang van te voren aankomen.

Reacties

Populaire posts