Marlen Haushofer: De wand

De wand van Marlen Haushofer is een wonderlijk boek. Allereerst is er de vreemde gebeurtenis van de glazen wand die de hoofdpersoon, een vrouw van een jaar of veertig, plotseling afsluit van de rest van de wereld. Dat gebeurt al vrij snel aan het begin van het boek. De naamloze hoofdpersoon is met haar nicht en diens man uitgenodigd in het jachthuis van het echtpaar. Zij gaan 's avonds nog even naar het dichtstbijzijnde dorp naar het café en keren 's nachts niet terug. Als de vrouw de volgende ochtend op pad gaat stuit ze op de wand uit de titel. Vervolgens gebeurt er eigenlijk bijna niets.
Het wonderlijke van het boek is dat het ondanks dat voortdurend ongelooflijk spannend blijft. Opgesloten met een verdwaalde koe, de hond van het echtpaar en een kat, probeert de vrouw te overleven als een moderne Robinson Crusoe. Afgesloten van de wereld, aangewezen op zichzelf.
Van tijd tot tijd geeft ze hints over wat er in de toekomst gaat gebeuren, want het boek is een verslag dat ze schrijft naar aanleiding van de aantekeningen die ze in haar agenda maakte. In de hoop dat iemand die aantekeningen ooit zal vinden. Zo weten we al snel dat de hond overlijdt tijdens de twee en een half jaar dat ze in het jachthuis woont.
Ook blikt ze soms kort terug op haar leven voordat ze in het jachthuis terecht kwam. Ze heeft twee kinderen waar ze niet echt van houdt. Ze had een man van wie het onduidelijk is of ze van hem is gescheiden of dat hij overleden is. Mysteries die niet worden opgelost.
Bijzonder knap geschreven, een prestatie deze a-dynamische roman.

Reacties

Populaire posts