Léo Malet: M'as-tu vu en cadavre?

In het tiende arondissement van Parijs, de wijk rondom het Gare du Nord en het Gare de l'Est, doet Nestor Burma onderzoek naar het vreemde gedrag van charmezanger Gil Andrea. Dit is het zesde deel in de twintigdelige serie Les nouveaux mystères de Paris waarin onze détective choc één voor één alle twintig arondissementen van Parijs afgaat.

Zoals Philip Marlowe in de boeken van Raymond Chandler in het duister tastend op zoek gaat naar de oplossing van zijn mysterie, op dezelfde wijze gaat Nestor Burma in M'as-tu vu en cadavre te werk, maar dan op zijn Frans. Met iets minder actie en iets meer humor.

Het verhaal begint als een oudere derderangs acteur een bezoek brengt aan Fiat Lux, het kantoor van Burma, om geld te lenen van Hélène, de secretaresse van de detective. Samen gaan ze naar een louche café in het theaterdistrict om het geld af te geven, maar tot hun verbazing komt de acteur niet opdagen om het gevraagde bedrag af te halen.

Vervolgens neemt Madeleine, de directeur van Interstar, het impresariaat van zanger Gil Andrea, Nestor Burma in dienst om onderzoek te doen naar diens vreemde gedrag. Twee zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben en als het boek vordert worden de zaken steeds gecompliceerder. Burma wordt in een steeg in elkaar geslagen en beroofd, en een drugshandelaar wordt voor de ogen van Hélène op een trap neergeschoten.

Uiteindelijk worden alle losse einden aan elkaar geknoopt in het laatste hoofdstuk in deze vermakelijke maar waarschijnlijk snel weer vergeten detectiveroman. Aardig om een keer te hebben gelezen, maar ik blijf een grotere fan van Simenon.

Reacties

Populaire posts