Alexandre Dumas: De drie musketiers

Soms heb je een aanleiding nodig om een boek te lezen. Dit keer waren het er twee. In de roman De geliefden dat ik een half jaar geleden las, werd gerefereerd twee van de personages, Athos en Lady de Winter. Met Kerst speelde ik mee in De Drie Maasketiers, een panto wel heel losjes gebaseerd op het boek van Alexandre Dumas. Dus hoogste tijd om me tot het basismateriaal te richten, De Drie Musketiers, Deel I & II. Niet voor niets al ontelbaar keren verfilmd. Het is een ongelooflijk spannend jongensboek vol avonturen, humor, grappen en grollen, ijzingwekkende spanning en tenslotte ook ontroering.

Het eerste deel is voornamelijk gewijd aan hoe D'Artagnan met de drie musketiers in aanraking komt en vriendschap met hen sluit. Dat is de inleiding tot de spannende ontknoping in het tweede deel. Het geheel is net als dat andere wereldberoemde boek van Alexandre Dumas, De graaf van Monte Cristo, een pageturner van grote klasse.

D'Artagnan wordt met een brief van zijn vader naar Parijs gestuurd om daar in dienst te treden van monsieur De Tréville en zijn musketiers in dienst van de koning, Louis XIII. Onderweg raakt hij de aanbevelingsbrief van zijn vader kwijt aan de geheimzinnige man van Meung die later keer op keer zijn pad kruist en hem op zijn eerste dag in Parijs gelijk al in moeilijkheden brengt. Op jacht naar deze geheimzinnige verschijning krijgt hij ruzie met alle drie de musketiers en spreekt hij met alle drie een duel af.

Dat is het begin van een onafscheidelijke vriendschap tussen de vier mannen. Tegengewerkt door hun aartsrivale Lady de Winter, handlanger van kardinaal Richelieu, gaan ze samen op geheime expeditie op weg naar Engeland, tijdens welke tocht D'Artagnan alle drie zijn vrienden op de heenweg kwijtraakt om ze in een drietal komische scènes op de terugweg allemaal weer op te pikken.

In het tweede deel wordt de sfeer grimmiger als de schijnwerper gericht wordt op de intriges en machinaties van Lady de Winter, een ware duivelin, die iedereen die met haar in aanraking komt probeert ten gronde te richten. In veel gevallen lukt haar dat ook nog.

Uiteindelijk trekken de vier musketiers aan het langste eind, ook D'Artagnan wordt verheven tot musketier, maar niet zonder slag en stoot en niet zonder hevige verliezen. Na de avonturen trekken Athos, Porthos en Aramis zich terug als musketier en blijft van de helden alleen D'Artagnan verdere avonturen beleven als musketier. Waarover Dumas verder verhaalt in Les romances D'Artagnan.

Reacties

Populaire posts