David Foenkinos: Le potentiel érotique de ma femme

Twee mythomanen ontmoeten elkaar in de bibliotheek. Beiden zijn ze op zoek naar informatie over de Verenigde Staten omdat ze willen doen voorkomen dat ze enige tijd in de VS hebben doorgebracht. De man nadat hij een mislukte zelfmoordpoging heeft gedaan en een aantal maanden in het ziekenhuis heeft doorgebracht. De vrouw omdat ze voor haar studie drie maanden lang onderzoek heeft gedaan in Parijs maar haar familie wil vertellen dat ze in Amerika is geweest.

Le potentiel érotique de ma femme is een grappig boek. In het begin vond ik het tamelijk flauw en melig maar net als bij Herman Brusselmans is het zo dat je er pas echt om kan lachen als je je er helemaal aan overgeeft.

Hector is een verzamelaar. Hij heeft bijna alles verzameld. Verkiezingsbadges, de ronde knoppen van trapleuningen, Kroatische spreekwoorden, klokjes van zeep, konijnenpootjes en veel meer. Bij een verzamelaarswedstrijd verliest hij. Dat leidt tot een mislukte zelfmoordpoging. Als hij die overleeft besluit hij voor het leven te kiezen. Maar om van zijn verzamelverslaving af te komen kost hem nog veel moeite.

In de bibliotheek ontmoet hij Brigitte en ze worden verliefd en beginnen een reisbureau voor andere mythomanen die anderen willen doen geloven dat ze in een ander land zijn geweest zonder dat werkelijk bezocht te hebben.

David Foenkinos schreef een absurd boek. Zo geeft Hector per abuis de broer van zijn aanstaande vrouw bij hun eerste ontmoeting per ongeluk een stomp in het gezicht. Omdat hij niet weet wat voor houding hij zichzelf moet geven heeft hij zijn handen op de rug gehouden. Als hij die losmaakt schiet zijn hand omhoog en raakt zijn aanstaande zwager midden op de neus. In tegenstelling tot wat je zou verwachten vindt de broer dat geen enkel probleem. Integendeel, Hector wordt als held de familie binnen gehaald.

Na een valse start vond ik het een lekker boek om te lezen maar enigszins een niemandalletje. Waaruit het erotisch potentieel van Brigitte bestaat laat ik over aan de lezer om zelf te ontdekken.

Reacties

Populaire posts