Senf Theaterpartners: De vader

"Het decor is ouderwets" zeg ik voor aanvang van het stuk tegen mijn oudste dochter. "Traditioneel," corrigeert ze mij. Ik ben met mijn dochter naar dit stuk gegaan omdat het over een dementerende vader gaat en zij op de geheugenpoli van een ziekenhuis stage heeft gelopen als psychologiestudent. Zelf vertoon ik gelukkig nog geen verschijnselen van dementie en ook Hans Croiset die de hoofdrol vertolkt samen met Johanna ter Steege als zijn dochter lijkt geen moeite te hebben zijn teksten te onthouden.

Traditioneel is de vormgeving in zekere zin maar het decor, een huiskamer die langzamerhand steeds leger wordt, is uitermate functioneel.

De vader van Florian Zeller is een succesvol frans theaterstuk dat ook in Londen triomfen vierde. Het gaat zoals gezegd over een dementerende vader die verzorgt wordt door zijn dochter Anne. Die heeft het niet makkelijk met hem. Zij is niet zijn lievelingsdochter, die komt niet meer, is misschien verongelukt? Het is schrijnend om te zien hoe de vader zijn dochter recht in het gezicht zegt dat ze niet zijn lieveling is.

Het is mooi hoe het stuk toont hoe de vader steeds minder herkent van zijn omgeving en hoe zijn angsten worden weergegeven. Zo zien we eerst Hans Croiset samen met Johanna ter Steege vader en dochter spelen en in een volgende scène wordt de dochter plotseling door een andere actrice gespeeld (Rianne Gerritsen), en is ze ineens niet meer getrouwd. Ook is niet duidelijk van wie het huis is waar gespeeld wordt tot in de laatste scène de hele kamer leeg is op een ziekenhuisbed na wanneer de vader in een verzorgingshuis is belandt en de dochter met haar man verhuisd is van Parijs naar Londen.

Menige bezoeker pinkte aan het einde een traan weg, waarschijnlijk vanwege de herkenbaarheid van de situatie. Mijn eigen vader heeft ze gelukkig allemaal nog goed op een rijtje en vaak sta ik verbaasd van zijn kennis en eruditie op 91-jarige leeftijd. Een situatie als in De vader wens ik niemand toe.

De vader is nog tot 8 december 2017 te zien op diverse plaatsen in Nederland. Bekijk de speellijst hier.

Reacties

Populaire posts